Wij feliciteren Battery Control met de nominatie voor de Fiets Innovatie Award!

Wij feliciteren Battery Control met de nominatie voor de Fiets Innovatie Award!

Wij feliciteren Battery Control met de nominatie voor de Fiets Innovatie Award in de rubriek ‘werkplaats en gereedschappen’.

Aan de borreltafel in september 2020 bestond onze samenwerking om de uitdaging aan te gaan bij het vraagstuk: Hoe komen we tot een product die controle houdt over het vuur, explosie, temperatuur, druk en rondvliegende celdeeltjes van een in brand vliegende batterij?

Na 2 jaar testen kunnen we vandaag de dag met trots zeggen dat de Battery box batterijen van 960 Wh kan weerhouden. Maar hoe zijn we tot dit product gekomen?

In februari 2019 begon (mede-)eigenaar van Battery Control, Dick van de Steeg, met het probleem dat er geen manier bestaat om de gevolgen van een brandende batterij te controleren. Het oorspronkelijke idee was een tas. Na een jaar testen gingen ze naar Duitsland om een onafhankelijke test te doen en een testrapport te krijgen; alleen zagen ze de tassen vlam vatten. En toen kwam het idee: We moeten toch naar staal.

En dan komen wij in het beeld. In september 2020 aan de borreltafel begon onze samenwerking. Met de expertise van onze medewerkers en ons netwerk zijn we begonnen met het produceren en testen van allerlei oplossingen met als doel dat men batterijen kan laden zonder dat men erbij moet zijn en als er een explosie plaats vindt, we deze kunnen controleren. Stap voor stap hebben we testen gedaan met alle prototypes tot het product eigenlijk is wat we nu hebben. Na ruim 70 batterijen ontstoken te hebben, hebben we dat nu fantastisch onder controle.

We zijn goed op weg, gezien de nominatie, maar we zullen altijd moeten blijven door ontwikkelen; het vuur is onder controle, maar door de steeds groter of zwaarder wordende batterijen moeten we wel. Een supergave uitdaging voor ons, maar ook voor Battery Control. Het probleem wordt steeds meer zichtbaar: Er worden jaarlijks 600.000 elektrische fietsen verkocht, terwijl er 500 accu’s per jaar een brand veroorzaken. Door de getallen naast elkaar te leggen lijkt het misschien geen groot probleem, maar de impact van een exploderende batterij is enorm. We zien hedendaags overal elektrische fietsen én scooters, bij maaltijdbezorging of deelfietsen. Maar ook op scholen; kinderen gaan steeds vaker met de elektrische fiets naar school. Met de accu dan rechtop in de schooltas, want anders worden deze gestolen, met alle risico’s van dien, omdat er niet voorzichtig genoeg met deze batterijen worden omgegaan.

Onze missie is duidelijk: Het kunnen controleren van vuur, de explosie, temperatuur en de druk van een brandende batterij. Zodat wij kunnen blijven garanderen dat er geen brand ontstaat.

Wij zijn enthousiast en gemotiveerd over onze toekomst met Battery Control!